Meer Belgen verwerpen erfenis: hoe je schulden beperken?

Evan
Nalatenschapsexpert
BLOG6 septembre 2021

46.000. Dat zijn het aantal Belgen die de voorbije twaalf maanden een erfenis hebben verworpen zodat ze niet met de schulden van de overledene zitten opgezadeld. Een hypothecaire lening die nog niet volledig afbetaald was, een nog openstaande persoonlijke lening, … Schulden kunnen snel ontstaan en ook snel oplopen. Als je ze niet tijdig kan aflossen, kunnen je erfgenamen er ook voor moeten opdraaien als je zou overlijden. Hoe kan je jouw schulden voorkomen of verminderen? Enkele tips.

Vergelijk kredieten om geld te besparen

Een schuld ontstaat als je geld leent, bijvoorbeeld bij een bank. De kans is groot dat je ooit wel eens een lening moet aangaan, bijvoorbeeld een woonkrediet om je huis te financieren of een autolening om een nieuwe wagen te kopen. Ook een kredietkaart is een soort lening omdat je geld uitgeeft dat je pas op een later moment moet terugbetalen.

Deze schulden zijn niet noodzakelijk slecht, omdat je bijvoorbeeld met een hypothecaire lening een gezinswoning of tweede woning kan kopen en met een renovatielening de waarde ervan kan verhogen. Wel kan je onnodige schulden en leningen beter vermijden door sommige aankopen uit te stellen tot je het bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Als je toch een lening of kredietkaart moet aangaan, is het altijd een goed idee om de verschillende kredietgevers te vergelijken. Elke financiële instelling stelt namelijk andere voorwaarden waardoor ook de rentevoeten sterk kunnen verschillen.

Overweeg een schuldconsolidatie

Als je verschillende leningen lopen hebt, kan het soms een goed idee zijn om je schuld te centraliseren tot één enkele lening. Bij een schuldconsolidatie ga je het totaal of een deel van jouw leningen - bijvoorbeeld als je een autolening, renovatielening en studielening hebt - samenvoegen tot één lening met één maandelijks aflossingsbedrag en één vaste rentevoet.

Een voordeel is dat je nu maar één schuld moet terugbetalen aan een enkele kredietgever. Het is ook een goede manier om jouw maandelijkse aflossingen te verlagen en jouw budget beter af te stemmen op je financiële situatie. In principe betaal je dus wel jouw al bestaande schuld terug met een nieuwe lening, maar met dit soort krediet is het gemakkelijker om je financiën in evenwicht te houden.

Stel een budgetplan op

Zelfs als je geen schulden of financiële moeilijkheden hebt, is het een goed idee om een budgetplan op te stellen. Met een budgetplan krijg je snel een overzicht van je financiële situatie en kan je snel ingrijpen moest dat nodig zijn. Het is daarom een van de beste manieren om schulden tegen te gaan.

De eerste stap is om al jouw inkomsten op te lijsten. Wat is jouw netto salaris en ontvang je maandelijks nog extra inkomsten? Vervolgens lijst je ook jouw uitgaven op. Hoeveel geld spendeer je elke maand aan jouw dagelijkse behoeften? In deze stap maak je ook een overzicht van je maandelijkse openstaande schulden, zoals leningen of een openstaande schuld op je kredietkaart.

In een gezonde financiële situatie zijn je inkomsten natuurlijk groter dan je uitgaven. Als dat niet het geval is, moet je bekijken op welke kosten je kan besparen. Zelfs als je inkomsten hoger zijn dan je uitgaven, is het nog een goed idee om elke maand een bedrag opzij te zetten om te sparen en/of beleggen. Om je hiermee te helpen bestaan er verschillende budgetplanner apps, maar vaak kan je ook op jouw banking app een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven terugvinden.

Met deze informatie in je achterhoofd kan je jouw uitgaven ook beter afstemmen op je inkomsten. Elke maand als je jouw loon ontvangt, kan je met behulp van dit plan exact weten hoeveel geld je nodig hebt om jouw lening(en) af te lossen. Je kan dan meteen ook een bepaald bedrag op jouw spaarrekening zetten en met het geld dat overblijft voor de rest van de maand proberen rondkomen.

Vraag erkende budgethulp

Als je advies en begeleiding omtrent je schulden nodig hebt, kan je ook aankloppen bij een erkende instelling van het OCMW of CAW bij jou in de buurt. Ze kunnen je onder andere advies geven over hoe je jouw budget het best kan beheren of ze kunnen het zelfs voor jou doen. Je kan bij hen ook schuldbemiddeling aanvragen waarbij een bemiddelaar dan zal proberen om met jouw schuldeisers (bijvoorbeeld banken) te onderhandelen over een afbetalingsplan. Je kan in eerste instantie ook zelf contact opnemen met je kredietgever om jouw situatie te bespreken.

Artikel geschreven in samenwerking met TopCompare.be